Stiri

Joi 20 Septembrie 2012, 12:51:44Emitent: InfoTrade

Ordonanta nr 15/2012 publicata in MO 621 / 29.08.2012 privind modificarea Codului Fiscal. Principalul aspect care se modifica este PLATA TVA-ULUI LA INCASARE!



Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2013, intra in  vigoare urmatoarele :
Art 134
2 - Exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in cazul persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri in anul precedent este inferioara plafonului de 2.250.000 lei.
In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 zile calendaristice de la data emiterii facturii, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii.

Acelasi lucru este valabil si la achizitii.

Art 155 - Facturarea
Societatile care vor aplica regimul de mai sus, vor fi obligate sa inscrie in factura (nu se specifica unde, dar parerea mea este ca in dreptul rubricii de TVA) "tva la incasare".
Restul prevederilor privind intocmirea facturii nu se modifica.

In scopul aplicarii acestor prevederi, persoana impozabila care aplica sistemul de TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013 are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana pe data de 25.10.2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 01.10.2011 - 30.09.2012 nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei. (pentru societatile la care eu intocmesc contabilitatea, aceste declaratii vor fi depuse de catre mine).

CA O CONCLUZIE :
- TVA-ul este amanat la plata, pentru facturile emise si neincasate, doar cu 90 zile. Dupa cele 90 zile, chiar daca facturile nu sunt incasate, TVA-ul se va plati la stat.
- deducerea TVA-ului la achizitii functioneaza pe aceleasi principii, doar ca la achizitii nu voi deduce decat dupa ce fac plata facturii. (chiar daca trec 90 zile de la factura primita de la furnizor, nu voi deduce TVA decat dupa ce platesc factura).
- societatile mari, care nu se incadreaza la acest aspect, vor trebuie sa gandeasca sistemul contabil, in sensul ca : TVA din facturile emise se plateste integral, dar TVA deductibil este in functie de facturile primite de la furnizori - daca furnizorul are TVA la incasare, se deduce doar dupa plata facturii.